Poslednja vest:

PRIMEDBE NA RADNI TEKST AMANDMANA MINISTARSTVA PRAVDE RS NA USTAV REPUBLIKE SRBIJE

OBAVESTENJE

Postovane kolege, ovim putem vas obavestavamo da ce se redovna Skupstina APSS odrzati 21.3.2018. godine u 16h u Kneza Milosa br.4.

SAOPSTENJE YUCOM - Komiteta pravnika za ljudska prava, 27. februar 2018. godine

Postovane/i,

Clanice Nacionalnog konventa za EU iz radne grupe za Poglavlje 23, kao i brojne organizacije civilnog drustva pozivaju Ministarstvo pravde da povuce objavljeni radni tekst amandmana na Ustav. Predlozene izmene nece dovesti do stvaranja uslova za jacanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tuzilaca po oceni potpisnika pisma, ali i velikog broja profesora ustavnog prava, ucesnika nedavno odrzanog javnog slusanja u organizaciji strukovnih udruzenja. Umesto da menjaju sadasnja losa resenja u Ustavu, objavljeni amandmani predstavljaju korak unazad i omogucice znatno veci i direktniji uticaj Vlade i politickih stranaka na rad sudova i tuzilastva.

Stoga zahtevamo da Vlada Republike Srbije, uz ucesce strucnjaka za ustavno pravo, pripremi novi tekst, postujuci vec iznete stavove, te ujedno stvori i uslove za kvalitetnu javnu raspravu uz postovanje svih ucesnika, uvazavanje argumenata struke i drugih zainteresovanih da Ustav Republike Srbije postavi temelje nezavisnoj i efikasnoj trecoj grani vlasti.

Izmene Ustava u delu koji se odnosi na pravosude, ne uticu samo na polozaj sudija i tuzilaca, nego pre svega gradana koji svoja prava ostvaruju pred sudom. Nezavisno pravosude oslobodeno od uticaja izvrsne vlasti u interesu je svih gradana i privrede, kako u zastiti osnovnih prava i sloboda, radnih prava, imovine, sigurnosti i brojnih drugih. Od svih politickih partija koje u Narodnoj skupstini predstavljaju gradane ocekujemo da uzmu ucesce u raspravi o predlogu amandmana jer promena Ustava predstavlja jedno od najvaznijih pitanja za buduci razvoj Srbije i poverenja gradana u njene institucije.

Za dodatne informacije mozete nas kontaktirati na office@yucom.org.rs ili telefonom na broj 011 33 44 425.

Tekst saopstenja sa svim potpisnicama mozete pogledati ovde.

SAOPSTENJE

Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije zajedno sa svim strukovnim udruženjima i drugim organizacijama ističe najozbiljnije primedbe na predložene amandmane nacrta Ustava, povodom kojih će se održati javne rasprave

05.02.2018.godine u Kragujevcu

19.02.2018.godine u Novom Sadu

26.02.2018.godine u Nišu

05.03.2018.godine u Beogradu

U predloženim ustavnim amandmanima veoma je izražen uticaj izvršne i zakonodavne vlasti na sudsku vlast. Način na koji se javnosti dvosmisleno predstavlja predlog ustavnih amandmana od strane predlagača, manipulacija je gradjanima, odnosno državom.

Prema dosadašnjem rešenju Narodna skupština bira sudije i zamenike javnih tužilaca na predlog Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Predloženim izmenama Ustava izbor sudija i tužilaca neće više biti u nadležnost Narodne skupštine, već Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca, ali samo naizgled. Polovinu članova organa Visokog saveta sudstva (5/10), u čijoj će nadležnosti biti izbor sudija, biraće Narodna skupština i to iz reda „istaknutih pravnika“. Ovakvim rešenjem Visoki savet sudstva neće biti organ koji jemči nezavisnost sudija, odnosno sudova. Predsednik Visokog saveta sudstva biraće se među članovima saveta koji nisu sudije i glas predsednika biće odlučujući (zlatni glas). Predlog odredbe kojom je propisan sastav Visokog saveta tužilaca je jednako sporan, jer od jedanaest članova organa za izbor tužilaca, četiri su zamenici javnih tužilaca koje biraju tužioci, pet su istaknuti pravnici koje bira Narodna skupština, Vrhovni javni tužilac (čiji je izbor u nadležnosti Narodne skupštine), kao i ministar nadležan za pravosuđe.

Ministar pravde, kao nosilac izvršne vlasti, imaće ovlašćenje da pokrene disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova. Reč je o očiglednoj kontroli sudske od strane izvršne vlasti.

Pravosudna akademija predložena je kao jedini uslov za prvi izbor sudija u prvostepene sudove i zamenika javnih tužilaca, na koji način se onemogućava da se biraju dugogodišnji, iskusni, u praksi obučeni sudijski i tužilački pomoćnici, već samo lice koje je okončalo posebnu obuku u Pravosudnoj akademiji, sa nedovoljno iskustva u praksi u sudovima i tužilaštvima. Posebno treba imati u vidu da izbor polaznika Pravosudne akademije, nije u nadležnosti nijednog sudskog tela, već članova Upravnog odbora Pravosudne akademije (koje imenuje Vlada RS), koji odlučuju o polaznicima početne obuke, pa posredno i o izboru sudija.

Predviđena je mogućnost premeštaja sudija i zamenika javnih tužilaca bez njihove saglasnosti, u slučaju “preuređivanja sudskog sistema”. Usvajanje ovog rešenja predstavlja ukidanje svih garancija nezavisnosti i nepremestivosti.

Predloženo je da se „sudska praksa“ kvalifikuje kao izvor prava. Izjednacavanjem zakona i podzakonskih akata sa sudskom praksom, u našim uslovima stvoriće neplanirani i otvoreni prostor za razne političke pritiske. Time se neće postići primarni cilj, a to je ujednačavanje sudske prakse u sudovima RS, što je osnov pravne sigurnosti.

Usvajanje predloženih izmena Ustava apsolutno bi se narušili sigurnost pravnog poretka i države, princip podele vlasti i načelo nezavisnosti sudstva.

Dopis Drustva Sudija Srbije Radio televiziji Srbije od 30. januara 2018. godine

SAOPSTENJE

Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije ovim putem obavestava svoje clanove da je odlukom predsednistva odlucila da izade sa konsultativnih sastanaka Ministarstva pravde vezano za izmene Ustava, i pridruzi se ostalim strukovnim i nevladinim organizacijama. Pored dobre saradnje koje smo imali od osnivanja APSS-a sa Ministarstvom pravde, rukovodstvo je donelo takvu odluku pre svega zbog interesa sudijskih i javno-tuzilackih pomocnika i opravdanu bojazan da ce u promene Ustava Republike Srbije biti i pravosudna akademija kao ustavna kategorija, cime ce se u postojecoj situaciji zauvek zatvoriti mogucnost pomocnicima da budu izabrani na sudijske i javnotuzilacke funkcije. Ovakav stav pre svega crpimo iz konstantnih izjava u javnosti Alumni kluba Pravosudne akademije da ce Pravosudna akademija postati ustavna kategorija. Imajuci u vidu da je APSS ucestvovala i u projektima koji su se ticali tih analiza u kojima, u skladu s nasim saznanjima, nije tako preporuceno, nasli smo se u delikatnoj situaciji da ucestvujemo u konsultativnim sastancima koji mogu dovesti do konacnog zatvaranja profesionalne sudbine pomocnika i pored jedinstvenog protivljenja celokupne strucne javnosti. Ako APSS dobije uveravanja u vidu konkretnog nacrta od Ministarstva pravde da Pravosudna akademija nece postati ustavna kategorija, mi cemo biti otvoreni za dalji dijalog.

OBAVESTENJE - Obavestavamo sve clanove da se redovna sednica skupstine APSS odlaze za mart 2018. godine zbog izmene Statuta APSS i njenih organa.

OBAVESTENJE - Postovane kolege,ovim putem vas obavestavamo da ce se redovna Skupstina APSS odrzati 25.12.2017. godine u 16h u prostorijama AJT.

"Nije bilo tajnih sednica o izboru tuzilaca", izjavu Gorana Ilica, clana DVT procitajte ovde.

APSS je dao komentar dnevnom listu Danas povodom najnovijih desavanja u pravosudu koji mozete procitati ovde.

Predstavnice APSS Nina Pasalic Petrovic i Sanja Zivanovic su ucestovale, na poziv UNICEF-a, na konferenciji 'Unapredenje prava deteta kroz jacanje sistema pravosudja i socijalne zastite u Srbiji' koja je okupila veliki broj profesionalaca iz te oblasti i naglasila izuzetno vazan projekat mobilnih jedinica za pomoc zrtvama koji ce u mnogim aspektima pomoci sudovima i javnim tuzilastvima u njihovom radu.

Predstavnica APSS je u oktobru ucestvovala na zavrsnoj konferenciji Tvining projekta EU 'Jacanje kapaciteta Visokog saveta sudstva i Drzavnog veca tuzioca'. Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije je imala zadovoljstvo da ucestvuje sa eminentnim medunarodnim ekspertima u projektu i sa svojim predstavnicama Ninom Nicovic i Nadom Dordevic prevashodno da objektivne i profesionalne informacije o sudijskim i javno tuzilackim pomocnicima, spornim pitanjima vezano za njihov status kao i izbor na sudijske i javnotuzilacke funkcije. Iako je projekat sa svojim strucnjacima iz pravosuda Spanije i Grcke vrlo objektivno mapirao trenutnu situaciju u pravosudu Srbije, pa i izbor kandidata iz nekoliko kategorija: pomocnike, polaznike pocetne obuke Pravosudne akademije i advokate predstavnici APSS su skrenuli paznju ekspertima EU na nekoliko najbitnijih spornih pitanja i pored odlicnog mapiranja problematicnih pitanja izbora sudija i javnih tuzilaca koje je projekat uradio. Status sudijskih i javnotuzilackih pomocnika je najosetljivije i po nasem misljenju i dalje sporno pitanje kada pricamo o uvodjenju Pravosudne akademije kao jedine tacke ulaska na sudijsku i javnotuzilacku funkciju. Ovo smo istakli i rukovodiocima projekta iz nekoliko razloga. Da bi akademija i to pod nadleznoscu VSS i DVT postala jedina tacka za ulazak na te funkcije pre svega mora da se obezbedi: detaljna analiza koliko sudijskih i tuzilackih pomocnika ima u pravosudju, koji je procenat njihovog odlaska i zaposljavanja novih, koliko ce slobodnih sudijskih i javnotuzilackih mesta postojati u minimum narednih 10 godina. Imajuci u vidu da ovako krucijalne analize jos uvek ne postoje u nasem pravosudu to smo i istakli ekspertima u projektu pogotovo za predlog vezan za odredivanja kvota u kojima bi pomocnici imali prednost u odnosu na akademce kao i vremenski period u kome bi to bilo uradeno. Svako odredivanje tako izuzetno bitnih faktora bez navedenih analiza plasimo se da ce samo jos vise ugroziti polozaj sudijskih i javnotuzilackih pomocnika i dovesti do jos veceg nepoverenja u trajno i sveobuhvatno resenje. Takode smo naglasili da ulazak u sudijsku i javnotuzilacku profesiju mora uvek da postoji za pomocnike.

Povodom donosenja Pravilnika o postupku prijema sudijskih i tuzilackih pripravnika ("Sl.glasnik RS", br. 92/2017), Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije iznosi primedbe , kako na njegov nacin donosenja, tako i na sadrzinu.

Predstavnici APSS Zeljko Zilovic i Nina Nicovic su ucestvovali na okruglom stolu Ministarstva pravde veznih za promene Ustava Republike Srbije u pogledu strucnosti nosilaca pravosudnih funkcija. Predstavnici APSS su izlozili stav Asocijacije i naglasili da: Pravsoudna akademija ne treba da postane ustavna kategorija, da i dalje ne ispunjava svoje zakonske obaveze za drzanje posebne obuke za pomocnike i kontinuirane obuke za sudije kao i da postupak vrednovanja rada sudija i javnih tuzilaca ima nedostatke koje je blize pojasnila u pismenom prilogu Ministartsvu pravde koji mozete procitati ovde

Drage kolege 10. avgusta je u dnevnom listu Danas izašao tekst o najnovijoj odluci Asocijacije pravosudnih savetnika Srbije povodom podnetih inicijativa Ustavnom sudu Srbije za Pravilnike VSS i DVT kao i Zakona o sudijama, javnim tužilaštvima, Pravosudnoj akademiji, koji mozete procitati ovde.

Potpredsednica APSS Ivana Slavnić, je učestvovala kao predstavnik APSS, na okruglom stolu organizovanom od strane Ministarstva pravde, na temu Ustavnih promena. APSS je izložila svoje mišljenje taksativno navodeći šta se od predstojećih promena Ustava RS očekuje i procenila da je ovo još jedna u nizu prilika koje je Ministarstvo pravde, u sklopu Akcionog plana za poglavlje 23, pružila za otvoreni dijalog na temu reforme pravosuđa i njegove istinske nezavisnosti.

Predstavnica APSS, sekretar, Jelena Paravinja učestvovala je na konferenciji Društva sudija Srbije "Iskustva strukovnih udruženja sudija u očuvanju nezavisnosti sudstva"; na kojem su bili raspravljani značajni aspekti nezavisnosti sudstva i uloge profesionalnih udruženja u konstantnoj budnosti nad događajima koji bi istu mogli da ugroze. Predstavnica APSS je u svojim kontaktima na konferenciji naglasila važnost pravovremenog delovanja profesionalnih udruženja vezano za takve događaje kao i upoznavanjecelokupnog sudskog osoblja sa aktivnostima koje su preduzete.

Još jednom podsećamo da je APSS još u junu 2015. godine izradio primedbe na dopune i izmene Zakona o sudijama, Zakona o javnim tužilaštvima kao i Zakona o Pravosudnoj akademiji koji su i danas na sajtu i fejsbuk profilu APSS. Tom prilikom Asocijacija je dobila podršku Društva sudija Srbije, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Advokatske komore Beograda, Advokatske komore Srbije o čemu su izveštavali dnevni list Danas i Politika. Posle ovih primedbi predstavnicima pomoćnika je bilo dopušteno da učestvuju u radnoj grupi za izradu Pravilnika VSS za prvi izbor sudija i Pravilnika za prvi izbor zamenika javnih tužilaca da bi se pokušalo sa iznalaženjem fer rešenja za pomoćnike. Imajući u vidu skorašnji razvoj događaja Asocijacija će sačekati sa konačnim odlukama Ustavnog suda Srbije povodom inicijative za ocenu ustavnosti Pravilnika VSS I DVT izbora na prvu sudijsku/javno tužilačku funkciju te u zavisnosti od odluke obratiti svim lokalnim i međunardnim instancama za zaštitu interesa sudijskih I javnotužilačkih pomoćnika.

Postovane kolege ovim putem saopstavamo povodom odluke Ustavnog suda o donosenju privremene mere za vazeci Pravilnik Drzavnog veca tuzioca da predlozi APSS tokom radne grupe izrade nacrta Pravilnika nisu bili prihvaceni te trenutna polemika oko istog nije iznenadujuca. Asocijacija ce sacekati konacnu odluku Ustavnog suda povodom obe inicijative Alumni kluba Pravosudne akademije za ocenu ustavnosti pravilnika DVT i VSS. Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije ce posebnu paznju posvetiti odluci US o vazecem Pravilniku VSS ciji nacrt je vecinski napravljen po predlozima ove asocijacije i njenih predstavnika i u skladu sa tim preduzeti sva pravna sredstva da zastiti interes pomocnika kao i pravnog kontinuuma koji se uporno rusi na stetu pomocnika zbog izostanka istinskog konsenzusa i objektivnog misljenja svih zainteresovanih strana.

Postovane kolege ovim putem zelimo da vas obavestimo da je APSS predala Ministarstvu pravde u okviru datog roka izjasnjenje na predstojece promene Ustava Republike Srbije u kome se izmedu ostalog zauzela za: ukidanje trogodisnjeg ''probnog rada'' sudija koji su prvi put izbrani na tu funkciju, stalnost javnotuzilacke funkcije, ogranicenje kapaciteta odlucivanja Ministra pravde kao clana Visokog saveta sudstva (VSS), izbacivanje clana VSS iz reda predsednika nadleznog skupstinskog odbora, nadleznosti VSS i Drzavnog veca tuzilaca (DVT) o izboru i razresenju sudija/javnih tuzilaca-bez ucesca Narodne skupstine, biranju predsednika sudova i predsednika Vrhovnog kasacionog suda od strane VSS-bez ucesca Narodne skupstine, jasno navedenih razloga za razresenje sudija/javnih tuzilaca kao i sukoba interesa sa sudijskom i javnotuzilackom funkcijom, da predsednika VSS treba da bira taj organ,podrzava da clan VSS bude i iz redova istaknutih pravnika (advokature, profesure i strukovnih organizacija) kao i jos preciznije odredenje predmeta ustavne zalbe. APSS se radi celishodnije i konstruktivnije javne rasprave o promenama Ustava RS rukovodio pravnim analizama ustavnog okvira koji se tice pravosuda Republike Srbije. Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije izrazava zadovoljstvo sto Pravosudna akademija nije postala ustavna kategorija i sto je APSS znacajno doprinela takvom stavu sa svojim predstavnikom Nadom Dordevic u okviru radnih grupa koje su analizirale rad i unapredenje Pravosudne akademije. Preporuke APSS su bile usvojene i inkorporirane i u Nacionalnu strategiju reforme pravosuda.

Predstavnica APSS je ucestvovala na radionici ''Rodno nasilje i zloupotreba vatrenog oruzja'' organizovanom od strane Centra za istrazivanje javnih politika, u okviru projekta koja je podrzala Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji. Na istoj su predstavljena istrazivanja vezana za postojanje femicida u Srbiji, najnovije zakonske regulative vezano za nasilje u proodici, mere za sprecavanje istog pri čemu je predstavnica APSS izložila konstruktivna resenja vezana za kontradiktorne odredbe zakona u oblasti jedinstvene baze podataka za sve organe i postavljanje punomocnika ostecenima.

Predstavnice APSS su 7. juna ucestvovale na sastanku sa ekspertima Evropske komisije za poglavlje 23 u Delegaciji EU na kojima su izlozile stavove APSS vezano za sporna pitanja obuke sudijskih i javnotužilačkih pomoćnika, nepostupanja Pravosudne akademije u smislu sporovodjenja zakonom propisane obuke za iste kao i nedovoljna prisutnost pomocnika na krucijalnim seminarima vezanih za najnovije izmene zakonodavstva pogotovo u segmentu Evropskog zakonodavstva. Cilj razmene iskustava i konstruktivnih resenja na tom sastanku su bile u okviru domena rada eksperstke misije-obuke na Pravosudnoj akademiji i kako je poboljsati.

Na vanrednoj skupstini APSS-a odrzanoj 5.4.2017. godine za predsednika je izabrana Jelena Miljkovic Gligorijevic, dok je dosadasnji predsednik i su-osnivac APSS Nina Nicovic izabrana za pocasnog clana imajuci u vidu doprinos u poboljsanju statusa sudijskih i javnotuzilackih pomocnika od pocetka rada Asocijacije pravosudnih savetnika Srbije. Za potpredsednika APSS izabrana je Ivana Slavnic, za sekretara Jelena Paravinja dok je Sanja Zivanovic izabrana za novog clana Predsednistva.

Drage kolege ovim putem vas obavestavamo da ce zasedanje vanredne skupstine APSS-a odrzati 05.04.2017. godine u 16:00 casova u konferencijskoj sali Monokl u ulici Skadarska broj 38 u Beogradu. Pozivamo sve kolege koje su clanovi Asocijacije pravosudnih savetnika Srbije da dodju u sto vecem broju i uzmu ucestvovanje u istoj.

Ljubaznoscu Ambasade Kraljevine Holandije i Odeljenja za vladavinu prava APSS je pozvan da u sto sirem broju upozna profesionalce u srpskom pravosudu sa najnovijom obukom u oblasti vladavine prava, MATRA patrol, na koji mozete da aplicirate do 23 marta. Pogotovo ohrabrujemo clanove APSS da apliciraju imajuci u vidu da se aspekt te obuke tice integriteta drzavnih sluzbenika koji je u posebnom fokusu rada APSS i njenih clanova. Podatke o detaljima treninga mozete procitati u sledecim dokumentima: DOC1 DOC2

Predstavnice APSS Jelena Paravinja i Jelena Petrovic su ucestvovale na seminaru koji je organizovao Paragraf a koji se ticao novodonetih propisa u oblasti krivicnog zakonodavstva sa posebnim osvrtom na probleme u primeni Zakonika o krivicnom postupku. U toku seminara su ostvareni kontakti sa predavacima kao i sa organizatorima radi buduce saradnje u oblasti obuke sudijskih i javnotuzilackih pomocnika.

U dnevnom listu Politika izasao je tekst o odlivu kadrova iz pravosuda koji mozete procitati ovde

Predsednik APSS Nina Nicovic je ucestvovala na okruglom stolu ''Polozaj ostecenih u krivicnim postupcima u RS'' koju je oragnizovao YUCOM u Narodnoj skupstini. Predstavnik APSS je skrenula paznju na nekoliko kljucnih tacaka sa kojim bi se poboljsao status zrtava u krivicnom postupku a koji se ticu posebnog statusa istih koji bi trebalo dati: izmenama zakona tako da se u tim predmetima postupa sa hitnoscu, da predmet ne bude podlozan cestim promenama predsednika veca-sto dovodi do duzeg trajanja postupka, kao i da se najzad radi na umrezavanju IT sistema sudova, javnih tuzilastva i MUP-a sa kojim bi sud brze dosao do informacije da li je okrivljeni ranije osudivan za istovrsna krivicna dela, sto je od posebne vaznosti u slucajevima nasilja u porodici kao i seksualnim deliktima nad decom. Reportazu TV N1 mozete pogledati ovde

Predstavnici APSS Nina Nicovic i Jelena Paravinja su prisustvovale sastanku sa predsednikom Nacionalnog udruzenja medijatora Srbije, Blazom Nedicem, povodom konkretizovanja saradnje koja je zapoceta izmedu dva udruzenja jos 2014 godine. U sporazumu o saradnji APSS-a i NUMS-a stoji da u cilju unapredenja postupka posredovanja kao brzeg, efikasnijeg i jefitnijeg nacina resavanja sporova, i unapredenja profesionalnih znanja i vestina sudijskih i javnotuzilackih pomocnika, clanova APSS, dva udruzenja se saglasavaju da nastavljaju dobru poslovnu saradnju i promovisanje aktivnosti koje su predvidene sporazumom. Imajuci u vidu da je za sudijske i javno tuzilacke pomocnike od izuzetnog znacaja stalno unapredenje profesionalnih znanja i vestina ovaj sporazum ce pomoci da isti budu ukljuceni u osnovne obuke za medijaciju-sa posebnom pogodnostima oko placanja, seminare, panel diskusije, predavanja koje ce pomoci promovisanju medijacije i stavarnju mogucnosti da pomocnici obavljaju iste kao licencirani medijatori.

Predsednica APSS Nina Nicovic i pomocnik ministra pravde, sektor za evropske integracije i medunarodne projekte, Cedomir Backovic, su odrzali sastanak 20 januara 2017 godine. Predstavnica APSS je naglasila potrebu nastavka dobre saradnje izmedu Asocijacije i Ministarstva pravde i ucestvovanje u radnim grupama koje su od kljucnog znacaja za ostanak sudijskih i javnotuzilackih pomocnika u pravosudu Srbije, imajuci u vidu postojanje negativnog trenda odliva kvalitetnog kadra zbog materijalnog polozaja pomocnika. APSS ce nastaviti da svojim analizama prati sprovodenje Akcionog plana za poglavlje 23 i davati konkretne predloge Ministarstvu za unapredenje radnopravnog statusa pomocnika.

Predstavnica APSS Nina Nicovic je prisustvovala konferenciji ''Podizanje kapaciteta advokature za postupanje u krivicnim postupcima'' u organizaciji Partnera za demokratske promene Srbija i Advokatske komore Amerike. Na konferenciji je naglaseno unapredenja resenja postojeceg ZKP-a, kao i Krivicnog zakona, od strane strucne javnosti i ohrabrena diskusija koja bi dovela do unapredenja spornih pitanja u ZKP-u predstavljenih od strane pripadnika advokature.

Predstavnik APSS-a je prisustvovao predstavljanju izvestaja Ministarstva pravde o implementaciji Akcionog plana za poglavlje 23 na kojem su prisustvovali Ministarka pravde Nela Kuburovic, Ambasador EU u Srbiji Majkl Davenport, nacelnik Odeljenja za evropske integracije g-din Cedomir Backovic, kao i brojni predstavnici medunarodnih organizacija,strukovnih uduzenja i NVO sektora.

Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije je u sredu 21. decembra odrzala godisnju Skupstinu i izabrala novo rukovodstvo. Za predsednika APSS je izabrana Nina Nicovic, za potpredsednika Jelena Miljkovic Gligorijevic, dok su dosadasnji predsednik Zak Pavlovic, kao i clanovi predsednistva Nada Djordevic i Snezana Marinkovic, izabrani za pocasne clanove zbog svog velikog doprinosa u poboljsanju statusa pomocnika. Clanstvo APSS je podrzalo dosadasnji rad rukovodstva koje je kao sledece aktivnosti naglasilo neophodnost ucesca u radnoj grupi Ministarstva pravde koje se direktno ticu plata sudijskih i javnotuzilackih pomocnika sto je u ovom trenutku od krucijalne vaznosti za njihov ostanak u sistemu. Povodom toga, APSS je vec krajem novembra uputilo dopis Ministarstvu pravde.

Drage kolege, na veb sajtu VSS je objavljen Pravilnik o kriterijumima i merilima za ocenu strucnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata za sudiju koji se prvi put bira koji mozete preuzeti ovde

Povodom pisanja Alumni kluba Pravosudne akademije o ponistenom konkursu za sudije, Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije je iznela svoj stav u dnevnom listu Danas koji mozete procitati ovde

Povodom ponistenog konkursa za sudije u dnevnom listu "Danas" izasao je tekst u kojem je predstavnik APSS izneo stav Asocijacije a koji mozete procitati ovde

Predstavnik APSS je ucestvovao na medjunarodnoj konferenciji Drustva sudija Srbije "Sudijska funkcija i sloboda misljenja" odrzanom 27.09.2016. u Hotelu Palas.

Predstavnici APSS su odrzali sastanak sa Eugenio Turco,sudijom iz Italije,iz Odseka za medjunarodnu saradnju,Agencije za borbu protiv korupcije,Twinning projekat "Prevencija i borba protiv korupcije" i naglasili neophodnost transparetnog i objektivnog biranja sudija i tuzilaca.

Predstavnici APSS su ucestvovali na sastanku sa ekspertima Tvining projekta EU koji se tice analize nacina biranja sudija i tuzilaca.

Predstavnici APSS-a su 8 juna odrzali sastanak sa predstavnicima UO Advokatske komore Beograda na kojem su iste upoznali sa predlogom Asocijacije za Pravilnik za izbor sudija/zamenika javnih tuzioca u radnim grupama VSS i DVT. Nakon sastanka AKB je uputio dopis DVT da se advokati ukljuce u radnu grupu za izradu Pravilnika za izbor zamenika javnih tuzioca.

U dnevnom listu "Danas" izasao je tekst o usvojenim preporukama za poboljsanje polozaja sudijskih i javnotuzilackih pomocnika koji mozete procitati ovde

Radna grupa VSS-a za izradu Pravilnika za prvi izbor sudija - Predstavnici APSS-a Zak Pavlovic, Jelena MIljkovic-Gligorijevic i Danijela Spasic su prisustvovali prvom sastanku radne grupe VSS-a za izradu Pravilnika za prvi izbor sudija.

Projekat Partnera za demokratske promene i USAID - Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije je imala zadovoljstvo da saradjuje u projektu Partnera za demokratske promene i USAID-a i kao deo ekpertske radne grupe, sa predstavnikom Ninom Nicovic, ucestvuje u izradi Modela pravilnika o standardima anonimizacije podataka u sudskim odlukama kojeg u elektronskoj verziji mozete procitati ovde

Izazovi u biranju najboljih kandidata za sudije i javne tuzioce - Predstavnici APSS-a Nada Djordjevic i Nina Nicovic odrzale su 4 marta sastanak sa Borja Jimenez, savetnikom na Tvining projektu VSS-a i DVT-a, javnim tuziocem iz Kordobe, Spanija, i grupom sudija i javnih tuzioca iz Spanije, Grcke i Portugalije tokom kojeg su predstavljene sve analize APSS-a vezane za izazove u biranju najboljih kandidata za sudije i javne tuzioce u srpskom pravosudju pogotovo gledano sa aspekta sudijskih i javno tuzilackih pomocnika.

Podrska Sindikatu pravosudja - Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije podrzava napore Sindikata pravosudja u zastiti prava i celokupnog statusa zaposlenih u pravosudju Srbije a povodom najavljenih otpustanja. Sindikat pravosudja je organizovao strajk upozorenja u ponedeljak 11.01.2016. godine od 12:05 do 13:05 casova u svim sudovima i javnim tuzilastvima u Republici Srbiji.

Dnevni list "Danas"- U dnevnom listu " Danas" izasao je tekst povodom usvojenih izmena i dopuna Zakona o sudijama,Zakona o javnom tuzilastvu i Zakona o Pravosudnoj akademiji koji mozete procitati ovde

Ministarska konferenciji OEBS-a- Predstavnik APSS-a Nina Nicovic je ucestvovala na decembarskoj Ministarskoj konferenciji OEBS-a kojim je predsedavala Srbija.

Tribina magazina "VREME"- Predstavnik APSS-a Nina Nicovic je 12 novembra ucestvovala na tribini magazina "VREME" posvecenoj stanju u srpskom pravosudju koju mozete pogledati ovde

129 godina Advokature Beograda- Predstavnici APSS-a Zak Pavlovic, Nada Djordjevic, Jelena Miljkovic Gligorijevic i Nina Nicovic su ucestvovali 17.10.2015. godine na proslavi 129 godina Advokature Beograda na kojem su ostvareni kontakti i dalja saradnja sa regionalnim i medjunardnim advokatskim komorama.

Sednica Nacionalnog Konventa za EU- Predstavnik APSS-a Nina Nicovic je ucestvovala na sednici Nacionalnog Konventa za EU dana 28.10.2015. godine u Narodnoj Skupstini Republike Srbije na kojem je naglasena potreba za daljim razvojem seta pravosudnih zakona u sklopu otvaranja poglavlja 23 koji se direktno ticu sudijskih i javnotuzilackih pomocnika.

APSS clanica SEKO mehanizma- Drage kolege imamo zadovoljstvo da Vas obavestimo da je Asocijacija pravosudnih savetnika Srbije od oktobra 2015 godine postala clanica SEKO mehanizma za poglavlje 23 i 24.

Web sajt APSSa je dostupan na nivou cele sudske i javnotuzilacke mreze u Srbiji- Drage kolege imamo zadovoljstvo da vas obavestimo da je od ove nedelje, odobrenjem od strane Ministarstva pravde, veb sajt Asocijacije: www.apss.rs je dostupan na nivou cele sudske i javnotuzilacke mreze u Srbiji, kao jedan od veb sajtova na koji moze da se izadje putem te zatvorene mreze na internet. Da bi pratili vesti sa naseg sajta dovoljno je da samo u okviru internet pretrazivaca na kompjuteru koji funkcionise u okviru pravosudne mreze samo ukucate adresu naseg sajta.

Sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji- Predstavnik APSS-a je ucestvovao na sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj Uniji, organizovanog od strane YUCOM-a, na kojem je predstavljen najnoviji, cetvrti nacrt, akcionog plana za poglavlje 23 i na koji ce APSS dati svoj komentar.

Konferencija Drustva sudija Srbije i OSCE- Predstavnici APSS-a su ucestvovali na konferenciji Drustva sudija Srbije i OSCE na temu ''Ujednacavanje sudske prakse-odnos pravne sigurnosti i sudijske nezavisnosti'' odrzane 10.07.2015. godine u hotelu Radisson Blu Old Mill na kojima su predstavljeni svi izazovi i moguca resenja na temu ujednacavanja sudske prakse u srpskom pravosudju sa posebnim osvrtom na praksu sudova u Austriji, Italiji i Nemackoj predstavljene od strane sudija tih zemalja.

Sastanak u ambasadi Finske u Srbiji - Predstavnici APSS-a Zak Pavlovic, Nina Nicovic i Pavle Brkic, su 6. jula 2015 godine, zajedno sa predsednicom Drustva sudija Srbije Draganom Boljevic i predsednikom Udruzenja javnih tuzilaca i zamenika javnih tuzilaca Srbije Goranom Ilicem, imali sastanak u Ambasadi Finske u Srbiji sa odeljenjima Vladavine prava Amabsada i medjunarodnih organizacija na kojima su predstavljene primedbe APSS-a na izmene i dopune seta pravosudnih zakona a koje su podrzale i Advokatske komore Srbije i Beograda.

Sastanak sa Ambasadorom Finske u Srbiji Pekka Orpana i politickim savetnikom Ambasade Krajnovic Jovanom - Predstavnici APSS-a Nada Djordjevic, Pavle Brkic i Nina Nicovic su imali sastanak sa Ambasadorom Finske u Srbiji Pekka Orpana i politickim savetnikom Ambasade Krajnovic Jovanom na kojem su predstavili najnovije primedbe Asocijacije na nacrt o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, Zakona o javnom tuzilastvu i Zakona o Pravosudnoj akademiji kao i jedinstvene podrske koju je APSS dobila od strucne javnosti. Na sastanku su su spominjana resenja za status pomocnika kao i najbolji mehanizmi za obezbedjivanje selekcije najboljih kandidata na sudijske i javnotuzilacke funkcije kao i iskustva pravosudja u Finskoj.

Sastanak sa sa Holger Hembach,pravnim savetnikom/reforma pravosudja, Odeljenje Vladavine prava i ljudskih prava, i Dinom Dobrkovic, nacionalnim pravnim savetnikom, OSCE - Predstavnici APSS-a Nina Nicovic i Pavle Brkic imali su sastanak sa Holger Hembach,pravnim savetnikom/reforma pravosudja, Odeljenje Vladavine prava i ljudskih prava, i Dinom Dobrkovic, nacionalnim pravnim savetnikom, OSCE, na kojem je bilo reci o najnovijim primedbama Asocijacije na nacrt o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, Zakona o javnom tuzilastvu i Zakona o Pravosudnoj akademiji kao i jedinstvene podrske koju je APSS dobila od strucne javnosti. Predstavnici APSS-a su naglasili potrebu za povlacenjem spornih nacrta i formiranjem radne grupe koja ce se sastojati od svih relevantnih predstavnika strucne javnosti radi stvaranja resenja koji ce biti istinski i trajni konsenzus o pitanju selekcije najboljih kandidata za funkcije sudija i javnih tuzilaca.

Sastanak sa Aleksandrom Momirovim, visim savetnikom, odeljenje Vladavine prava, Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji - Predstavnica APSS Nina Nicovic je imala sastanak sa Aleksandrom Momirovim, visim savetnikom, odeljenje Vladavine prava, Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, vezano za najnovije primedbe Asocijacije na nacrt o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, Zakona o javnom tuzilastvu i Zakona o Pravosudnoj akademiji kao i jedinstvene podrske koju je APSS dobila od strucne javnosti. Na sastanku su razmatrane dosadasnja resenja koju je Asocijacija ponudila vezano za rad Pravosudne akademije i ucesce pomocnika u istoj kao i najboljih mehanizama za selekciju najboljih kandidata na sudijske i javnotuzilacke funkcije.

Sastanci sa predstavnicima Drustva sudija Srbije, Udruzenjem javnih tuzilaca i zamenika javnih tuzilaca Srbije, Advokatskom komorom Beograda i Advokatskom komorom Srbije - Predstavnici APSS-a su se sastali sa predstavnicima Drustva sudija Srbije, Udruzenjem javnih tuzilaca i zamenika javnih tuzilaca Srbije, Advokatskom komorom Beograda i Advokatskom komorom S